Alles over aardwarmte Maasdijk

De ontwikkeling van Aardwarmte in Maasdijk is gestart. Bekijk wat het project inhoudt, welke stappen we doorlopen en hoe we het aardwarmteproject in de omgeving inpassen. 

Waarom aardwarmte?

Voor het telen van groente, planten en bloemen in Maasdijk is veel warmte nodig. Met de realisatie van Aardwarmte Maasdijk zijn de glastuinbouwondernemers in Maasdijk in staat om van aardgas straks over te stappen op een duurzame energiebron: aardwarmte.

bol- kaswebsite -bloemen.jpg
Locatie

Waar komt het aardwarmteproject?

De beoogde locatie is Lange Kruisweg 26, Maasdijk. De oppervlakte van de warmtecoöperatie bedraagt 200 hectare vanaf de Oranjepolder tot aan Groeneweg. 

In overleg met direct omwonenden van de aangrenzende percelen, de gemeente Westland en de warmtecoöperatie is besloten de locatie te verplaatsen vanaf de Lange Kruisweg 24 naar de Lange Kruisweg 26.

bol-kassen.jpg
duurzame warmte

onderling uitwisselen

Via een online handelsplatform kunnen de aangesloten glastuinbouwondernemers de warmte van deze aardwarmtebron onderling te verhandelen. Zo wordt het mogelijk tijdelijk meer of minder warmte af te nemen, zoals tijdens een teeltwissel. Warmteaanbod en warmtevraag kunnen op deze manier 24/7 op elkaar worden afgestemd. Deze flexibiliteit komt ten goede van de teelt.

bol-heftruck.jpg
Impressie Trias Westland in Naaldwijk

beelden van vergelijkbaar aardwarmteproject

boortoren aardwarmte
GRE-buizen
Trias aardwarmtelocatie binnen
Trias Westland warmtewisselaar
aardwarmte boring
warmtewisselaar bij deelnemer
aardwarmte installatie.jpg
Boring impressie.jpg
geluidsmonitoring.jpg
Trias interieur .jpg
Trias interieur 2.jpg
Rondleiding Trias Westland.jpg
Locatie Trias Westland.jpg
Monsters boring.jpg
aardwarmte boring medewerker.jpg
Rondleiding Trias Westland2.jpg
Installatie.jpg
JJ060218_01_010RGB_0.jpg
boortoren aardwarmte
GRE-buizen
Trias aardwarmtelocatie binnen
Trias Westland warmtewisselaar
aardwarmte boring
warmtewisselaar bij deelnemer
Veelgestelde vragen

Is je vraag al eerder gesteld?

Selecteer voor antwoord

Voor alle informatie over aardwarmte kun je kijken op allesoveraardwarmte.nl. Geothermie Nederland beheert deze website.

Selecteer voor antwoord

Aardwarmte is een hoofdzakelijk duurzame energiebron. Dit komt ten eerste omdat de warmte hernieuwbaar is. Daarnaast is het bovengrondse ruimtebeslag zeer beperkt, waardoor de winning minimale impact heeft op de omgeving. Ook komt er nauwelijks CO2 vrij bij de winning, transport en gebruik van aardwarmte. Voor zover bekend zijn er geen effecten op mens, dier en plant.

Selecteer voor antwoord

Sinds 2000 wordt in Nederland aardwarmte gewonnen; nu al zijn er 24 winningslocaties. Geen van de aardwarmte-installaties is al aan het einde van de levensduur.
In het Westland zijn meerdere aardwarmteprojecten gerealiseerd. De ondergrond in het Westland (Onder-Krijt aardlaag) is namelijk erg geschikt voor aardwarme. Verder speelt er een economische factor in Westland: glastuinbouwondernemers kunnen dankzij aardwarmte stabiele energieprijzen creëren en inspelen op de vraag naar duurzaam geteelde producten. Daarmee is aardwarmte goed voor de concurrentiepositie van de Greenport. De glastuinbouw loopt van oudsher voorop met duurzame oplossingen voor energievraagstukken.

Selecteer voor antwoord

Energie Transitie Partners (ETP) is een gezamenlijke onderneming van HVC en Capturam (een dochterbedrijf van Juva, waarvan ook Westland Infra deel uitmaakt). ETP is opgericht om oplossingen te bieden voor de verduurzaming van de energievoorziening voor de glastuinbouw. Het aardwarmteproject Trias Westland is een aardwarmteproject in Naaldwijk dat uit deze samenwerking is voortgekomen.