6 september 2022

Zo verlopen de boorwerkzaamheden

“We hebben de eerste put succesvol geboord en zijn bij de tweede put inmiddels op 1200 meter diepte”, vertelt Geert van Ek trots. Hij is realisatiemanager van het project aardwarmte Maasdijk. “De exacte planning van een boorproces in de opstartfase is altijd onderhevig aan verschillende factoren, zo ook in Maasdijk. Het gaat met name om de eerste put, waarbij technische aanpassingen zijn gedaan en een duurzame boorvloeistof op waterbasis is gebruikt. Daardoor duurden de boorwerkzaamheden aan de eerste put langer dan gepland.”

boortoren Maasdijk

andere boorvloeistof

Bij de boringen aan de Lange Kruisweg is inmiddels overgeschakeld op dezelfde boorvloeistof die eerder is ingezet bij de realisatie van Trias Westland. ”Boren is een activiteit die voornamelijk in de olie- en gaswinningbranche plaatsvindt. Het is dan ook niet vreemd dat altijd boorvloeistof op oliebasis werd gebruikt. Wij gebruikten een duurzamer alternatief, maar dat leidde niet tot de gewenste resultaten. Het geboorde gat bleek niet stabiel om de stalen pijpen erin te plaatsen”, aldus Geert van Ek. “Daarom moesten we vanaf 1200 meter diepte een sidetrack (een tweede boorgat) maken waar de stalen buizen met een glasfiber epoxy binnenlaag – die langdurig beschermen tegen corrosie – in geplaatst kunnen worden.”
Per put duurt een boring ongeveer een maand. Dus voor zes putten een halfjaar. “Omdat bij het boren van de eerste put de wellhead - afsluiter van de put - later werd geleverd en we stilstand van de boortoren wilden voorkomen, is ook al een gedeelte van de tweede put geboord. 

warmte voor 80 telers

Wanneer de eerste twee boringen – het doublet –  zijn gedaan, volgt een well test. Dit is om te kijken of de temperatuur en opbrengst van beide putten het verwachtte vermogen opleveren. De prognose is dat we met drie doubletten gezamenlijk ruim voldoende warmte voor tachtig telers kunnen produceren. Op basis van de well test wordt ook het verdere bovengrondse ontwerp van de installatie bepaald. 

planning haalbaar

“Konden we de aanloopproblemen voorkomen?”, vraagt Geert van Ek zich af. “Bij het toepassen van de innovatieve duurzame boorvloeistof op waterbasis zijn de verwachtingen in de praktijk niet gerealiseerd. Dit komt wel vaker voor bij het toepassen van een innovatie. Je weet daarnaast dat je bij dit soort projecten altijd onvoorziene zaken tegen kunt komen. Vooralsnog halen we de planning voor het gehele project, al zou het mooi zijn dat we ook een tussentijds succesje kunnen boeken.”