16 februari 2022

Onderzoek naar kansen in de diepere ondergrond

KWR heeft in samenwerking met HVC en Haitjema een deepening onderzoek uitgevoerd tijdens de werkzaamheden op de locatie van Maasdijk. Hiervoor is tijdens de voorbereidende werkzaamheden van de putten extra informatie over de ondergrond verzameld. Bij het plaatsen van de conductor is tot 270 meter geboord in plaats van 145 meter. Zodoende kunnen we de potentie voor hoge temperatuur warmteopslag met open bodemenergie (HTO) in Westland in kaart brengen. We onderzoeken hierbij specifiek de potentie van de formaties van Maassluis en Oosterhout.

monster

steekmonsters

Tijdens de werkzaamheden, het boren naar 270 meter diepte, zijn steekmonsters genomen van mogelijk geschikte zandlagen in de ondergrond. Met een holle buis is op verschillende dieptes grond omhoog gehaald. Na het bereiken van de einddiepte van de boring zijn boorgatmetingen (wireline logging) verricht door Deltares: door middel van het continu verzamelen en registreren van veranderingen in de ondergrond rondom het boorgat is de formatie in kaart gebracht. “De potentie van HTO systemen wordt in belangrijke mate bepaalt door de eigenschappen van de ondergrond. Over het algemeen lijkt de formatie van Maassluis een geschikte formatie voor HTO in een groot deel van Nederland, maar het is belangrijk om een beeld te krijgen van de lokale variatie en laagopbouw, daar draagt deze boring erg aan bij, zo stelt de onderzoeker van KWR.”

onderzoeksprogramma

Het verzamelen van kennis over de ondergrond draagt bij aan de verdere ontwikkeling van duurzame energie in het Westland. Het project is onderdeel van het “Ultimate” onderzoeksprogramma: “Het project ULTIMATE onderzoekt ‘smart industrial symbiosis’ en demonstreert op negen locaties verspreid in Europa faciliterende technologieën hiervoor”. 

Voor HVC onderzoekt KWR of HTO kan worden toegepast in dit kader.