14 november 2022

Eerste boringen achter de rug, eerste wellheads geplaatst

De eerste twee putten van Aardwarmte Maasdijk zijn met een goed gevolg geboord. Dit betekent dat ze bovengronds konden worden afgesloten met een zogeheten wellhead. Een wellhead (afsluiter van de put) is de apparatuur die fungeert als het eindpunt van een geothermiebron. De zogeheten 'trees' zijn voor het eerst in een Nederlands geothermie-project horizontaal geplaatst. 

wellhead

"De wellhead vormt de verbinding tussen wat er onder de grond gebeurt en de bovengrondse installaties”, vertelt Bert Jan Koers, senior drilling engineer op de boorlocatie aan de Lange Kruisweg in Maasdijk. Hij werkt voor HVC via Well Engineering Partners en is onder meer betrokken bij het putontwerp, inkoop van materialen en diensten en begeleiding tijdens de boorfase.

afsluiter 

Tijdens de boorfase is een zogeheten blow out preventer geïnstalleerd boven op de wellhead. Dat is een mechanisch apparaat waarmee de put kan worden afgesloten. Deze afsluiter is essentieel in de opbouw van de put. 

chroomstaal

Tijdens de productiefase biedt de wellhead via de afsluiters toegang tot de put. De diameter van de wellhead en afsluiters zijn vanzelfsprekend in lijn met de grootte van de buizen die ondergronds geïnstalleerd zijn. En omdat die buizen corrosieresistent zijn, is de welhead in chroomstaal uitgevoerd. “Eigenlijk volledig in lijn met de rest van het ontwerp”`, zegt Bert Jan Koers.

innovatie plaatsing ‘trees’

Bij de wellheads in Maasdijk zijn de ‘trees’ voor de productie- en injectieoutlets horizontaal geplaatst, wat als voordeel heeft dat bijvoorbeeld metingen gedaan kunnen worden tijdens het injecteren. Dat is niet nieuw in de boorindustrie, het is wel voor het eerste toegepast bij een geothermie-project in Nederland. In de productieput heeft deze opstelling het voordeel dat de electrical submersible pomp (ESP)  vervangen kan worden zonder dat het bovengrondse leidingwerk losgekoppeld hoeft te worden, wat zowel tijd als geld bespaart wanneer de ESP-pomp moet worden vervangen. De wellheads zijn ontworpen en geleverd door Liberty Drilling Equipment uit Beverwijk.