24 maart 2023

Boorwerkzaamheden Maasdijk afgerond: nu testen en opbouwen bovengrondse installaties

Bij project Aardwarmte Maasdijk zijn de boorwerkzaamheden inmiddels afgerond. De locatie en boortoren worden schoongemaakt. Vanaf mei worden de putten schoongespoeld. Om vervolgens in het onderste gedeelte van de put nog gaten te schieten, voordat we kunnen overgaan tot het testen”, vertelt Geert van Ek, realisatiemanager van het project. “In de afgelopen weken zijn de boringen van put 5 en 6 uitgevoerd. Van deze putten was in een eerder stadium het bovenste gedeelte al geboord. Nu de laatste werkzaamheden achter de rug zijn, wordt de boortoren afgebroken en verplaatst naar Monster.”

Geert van Ek

put 5 was de langste en meest complexe

“We hebben bij Maasdijk aan de Lange Kruisweg eerst put 6 geboord, voordat we met put 5 aan de slag gingen”, vervolgt Geert van Ek. “Eigenlijk verwachtten we hier geen belemmering, maar we ontdekten een barrière waardoor de boring van put 6 toch wat anders verliep dan verwacht. De boring van put 5 was de langste en meest complexe van de zes putten in Maasdijk. Dat wisten we van te voren. Die put ligt het diepst en er waren veel hoeken en bochten, waar de configuratie goed op afgestemd moest worden. Gelukkig kunnen we steeds meer gebruikmaken van de ervaring die we inmiddels hebben opgedaan. “Je merkt dat door deze opgedane ervaringen de finesse in het werk toeneemt. Het lukt steeds beter om alle boorapparatuur in goede harmonie aan te sturen en zaken beter op elkaar af te stemmen.”

verhuizing boortoren

Vanaf zaterdag verhuist de boortoren naar de locatie Polanen in Monster. Dat neemt ongeveer twee weken tijd in beslag. In Maasdijk worden dan nog testen gedaan om te kijken hoe de specificaties van de bovengrondse installaties eruit moeten komen te zien. De zogeheten brontest van put 1, 2, 5 en 6 in Maasdijk zijn nodig om te kijken of de temperatuur en opbrengst het verwachte vermogen opleveren. Geert van Ek: “Het pompgebouw staat er natuurlijk al, maar voor het overige onderdelen verwachten we in deze zomer klaar te zijn met testen zodat de apparatuur van het pompgebouw besteld en gemonteerd kan worden. Ik heb zin in de volgende fase. In Polanen kunnen we waarschijnlijk na het opbouwen vanaf half april beginnen met boren.