3 juli 2019

Besluit locatie aardwarmteproject Maasdijk

Onlangs heeft het college van B&W van de gemeente Westland ingestemd met een geothermieproject op de locatie Lange Kruisweg 24 in Maasdijk. Het project wordt ontwikkeld door Energie Transitie Partners (ETP) in nauwe samenwerking met de glastuinbouwbedrijven in Maasdijk en ’s-Gravenzande (omgeving Groeneweg). Op 18 juli is er een inloopavond voor de direct omwonenden en omliggende bedrijven om in gesprek te gaan over de plannen.

westland uitzicht

vervolg project

Het Westland zet grote stappen om steeds meer kassen, woningen en bedrijven aardgasvrij te maken. Aardwarmte is een goed en betrouwbaar alternatief voor fossiel gas en er zijn al meerdere aardwarmtebronnen in Westland in bedrijf. Ook in Maasdijk en ’s-Gravenzande willen telers hun kassen duurzaam verwarmen. Zij zijn bezig een warmtecoöperatie op te richten, bestaande uit enkele tientallen glastuinbouwbedrijven. Zij worden bij de projectontwikkeling ondersteund door ETP. De telers en ETP hebben een subsidieaanvraag duurzame energiesubsidie (SDE+) ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om het project te realiseren. Zij verwachten binnenkort een besluit. Daarna moet het project financieel rondgemaakt worden. Wanneer de ontwikkeling succesvol verloopt, zullen de eerste werkzaamheden op de locatie op z’n vroegst in de zomer van 2020 starten.

In overleg met direct omwonenden van de aangrenzende percelen, de gemeente Westland en de warmtecoöperatie is op een later moment besloten de locatie te verplaatsen vanaf de Lange Kruisweg 24 naar de Lange Kruisweg 26.